کلوماید (کلومیفن سیترات)
(Clomid(clomiphene citrate
کلومید نام تجاری داروی کلومیفن سیترات است. کلومید یک استروئید آنابولیک بشمار نمیرود بلکه دارویی است که برای خانمها تجویز میشود زیرا به باروری آنها کمک میکند این مسئله از آنجا سرچشمه میگیرد که کلومیفن سیترات ،عمل تخمک گذاری را در خانمها تحریک میکند و از این جهت قابلیت زیادی دارد . و برای این منظور کلومید اثرات استروژن را در بدن کاهش داده یا از بین میبرد یا میتوان اینگونه بیان کرد که کلومید یک استروژن مصنوعی است که دارای خواص آگونیستی و آنتا گونیستی بوده و ساختمان شیمیایی و عملکرد آن به داروی نولوادکس شباهت دارد.
وقتی کلومید وارد بافتهای مورد نظر میشود از پیوند استروژن با گیرنده های مرتبط جلوگیری میکند . بنابراین کاربرد بالینی کلومید این است که با فیدبک منفی استروژن ها که در محور هیپوتالاموس- هیپوفیز- تخمدان وجود دارد ، مخالفت کند.در نتیجه این عمل ،LH و FSH بیشتری آزاد میشود. البته این مسئله هم به نوبه خود به تخمک گذاری کمک میکند.
مصرف کلوماید برای خانم هایی که اهداف ورزشی را دنبال می کنند فایده چندانی ندارد . زمانی که آقایان کلوماید مصرف می کنند با افزایش هورمون محرک فولیکول و هورمون محرک جسم زرد که ناشی از مصرف این دارو می باشد مواجه می شوند و همین مسئله سبب می شود تولید تستسرون طبیعی در بدنسان بالا برود.
بویژه تاثیرات این عمل را می توان در پایان دوره استروئید مشاهده کرد یعنی همان زمانی که ترشح تستتسرون آندروژنی کاهش می یابد . اگر ترشح تستسرون آندروژنی به سطح نرمال برنگردد مسلما زمانی که مصرف آنابولیک ها قطع می شود قدرت و حجم عضلات به نحو چشمگیری کاهش می یابد . این مسئله از آنجا سرچشمه می گیرد که هورمون کاتابولیک کورتیزول در صورت عدم حضور تستسترون یا سایر آندروژن ها به یک نیروی غالب تبدیل شده و روی سنتز پروتئین عضلات تاثیر می گذارد بلافاصله به ظهور متابولیسم کاتابولیک منجر می شود.
این مسئله که تحت عنوان بحران پس از مصرف استروئید شناخته می شود بلافاصله عضلات جدید را از بین می برد در واقع عملکرد کلوماید این است که از وقوع چنین بحرانی جلوگیری کرده و شخص در عملکرد ورزشی خود با مشکل چندانی مواجه نشود . مزیت مصرف کلوماید توسط خانم ها این است که مقدار استروژن آندرژنی را در آنها به خوبی تنظیم می کند و این مسئله تقریبا حول و حوش زمان برگزاری مسابقه اتفاق می افتد در نتیجه خانم ها با پدیده کاهش چربی مواجه شده و کیفیت عضلاتشان بالا می رود بویژه این مسئله در مناطقی رخ می دهد که همیشه برای خانم ها دردسر ساز است یعنی باسن و ران را در بر می گیرد مصرف کلوماید با عوارض جانبی متعددی همراه است و به همین دلیل خانم های ورزشکار تمایل چندانی نسبت به مصرف این دارو ندارند.
آقایان عموما دریافته اند که دوز مصرفغی ۵۰ تا ۱۰۰ میلی گرم ۱تا ۲ قرص و رعایت آن ظرف ۴ تا ۶ هفته می تواند نتایج فوق العاده ای در برداشته و تولید تستسترون را به سطح قابل قبولی برگرداند این افزایش تستسرون باید به کندی اما بطور یکسان اتفاق بیفتد و شخص در تمام مدت مصرف کلوماید با همین پدیده مواجه شود.
همانطور که می دانید آقایان مایلند بلافاصله با پدیده افزایش تولید تستسترون مواجه شوند و به همین دلیل عده زیادی ترجیح می دهند مصرف کلوماید را با HCG(گونادو تروپین کوریونیک ) chorionic gonadtropin انسانی ترکیب کنند که این عمل ظرف یک یا دو هفته پس از قطع استروئید ها صورت می گیرد زمانی که HCG در دوره مصرف قرار می گیرد بیضه ها مجددا از توانایی طبیعی و نرمال برخوردار شده و در مقابل LH آندروژنی واکنش نشان می دهند یعنی از دوره طولانی سکون و عدم فعالیت خارج شده و فعالیت طبیعی خود را از سر می گیرند زمانی که HCG متوقف می شود باز هم به درمان با کلوماید تنها ادامه دهید .
HCG را بیش از یک تا سه هفته مصرف نکنید زیرا افزایش تستسرون و استروژن که حاصل مصرف این دارو می یابشد باز هم می تواند فیدبک بازدارنده منفی هیپوتالاموس را شروع کند.
زمانی که برنامه مصرف داروهای کمکی را تنظیم می کنید حتما به این نکته مهم توجه داشته باشید که استروئید های تزریقی به مدت طولانی در بدن فعال باقی می مانند همانطور که می دانید سوستانون SUSTANON تزریقی به مدت طولانی در بدن باقی می ماند حال اگر یک هفته پس از قطع سوستانون اقدام به مصرف داروهای کمکی نمایید مسلما با هیچ تاثیر مثبتی مواجه نمی شوید زیرا اثرات سوستانون هنوز هم در بدن به قوت خود باقی است در این صورت کافی است دو یا سه هفته صبر کنید تا مقدار آندروزن کاهش یابد به این ترتیب بدن را آماده می کنید تا تولید تسترون را از سر بگیرد.
گاهی در دوره مصرف استروئید با مصرف دوره ای کلوماید و HCG مواجه می شوید و هدف از چنین عملی این است که مقدار تستسرون طبیعی کاهش نیابد در بسیاری موارد بویژه زمانی که آندروزن های قوی را به مدت طولانی مصرف می کنید این اقدام بسیار مشکل صورت می گیرد به علاوه روش دقیقی برای مصرف همزمان این دو دارو وجود ندارد مثلا عداه ای معتقدند بهتر است دوز پایین HCG را همراه با یک یا دو قرص کلوماید مصرف کرده این عمل را چند روز ادامه داده و حفظ شود زیرا همانطور که می دانید اگر استروئید ها به مدت طولانی مصرف شوند و هیچ وقفه ای در مصرفشان ایجاد نشود مسلما اثراتشان کاهش می یابد این روش اثرات زیادی به همراه دارد و پس از مدتی می توان بیضه ها را به تولید تستسرون طبیعی وادار کرد .
کلوماید علاوه بر اینکه به بحران تستسترونی پس از دوره مصرف کمک می کند طی دوره استروئیدی نیز به شخص کمک کرده و مقدار استروژن او را افزایش می دهد زمانی که مقدار استروژن بالا می رود ورزشکار با خطر بزرگ شدن سینه مواجه می شود که از جمله عوارض جانبی ناخواسته و ناخوشایند بشمار می رود زمانی که ورزشکار کلوماید مصرف می کند خطر ابتلا به چنین عارضه ای را کاهش می دهد البته کلوماید در مقایسه با نولوادکس خواص کمتری دارد و کمتر می تواند فعالیت استروزن را مسدود کند به همین دلیل است که نمی تواند جایگزین مناسبی برای پایداری و حفظ استروژن باشد البته هر دو دارو عملکرد مشابهی در بدن دارند و از این جهت تقریبا می توانید آن دو را به جای هم بکار ببرید ظرف تمام مدتی که استروئید مصرف می کنید می توانید از کلوماید جهت حفظ شرایط آنتی استروژنی کمک بگیرید و نسبت به اثرات حاصله هم اطمینان داشته باشید این مسئله در مورد نولوادکس نیز صدق می کند. منبع سایت ادکوان. این عمل در بسیاری موارد مفید واقع می شود زیرا کلوماید فعالیت استروژن را به نحو چشمگیری تقلیل داده احتمال ابتلا به عارضه بزرگ شدن سینه را از بین برده و جذب آب و چربی اضافی را نیز کاهش می دهد اما در اینجا متاسفانه باز هم شاهد بروز شرایطی مثل نولوادکس هستیم یعنی مصرف یک داروی دیگر انتی استرژن ضرورت دارد بهترین دارویی که چنین نقشی را ایفا می کند پروویرون است
پروویرون یک DHT خوراکی است که فعالیت آروماتاز را کاهش داده و نسبت آندرژن به استرژن را بالا می برد ترکیب کلوماید نولوادکس و پروویرون بسیار موثر واقع می شود اما می توانیم ترکیب دیگری مثل آریمیدکس یا سیتیادرن را که داری اثرات بازدارنده آروماتاز می باشد جانشین ترکیب اولیه کنیم اگر چه در اکثر موارد مشاهده می کنیم این داروها با استروژن مقابله می کنند اما به هر حال خرید آنها بسیار گران تمام می شود .
اگر بخواهیم به مسایلی مثل مسمومیت کبدی و عوارض جانبی بپردازیم حتما باید خاطر نشان کنیم که کلوماید داروی کاملا بی خطری می باشد البته ورزشکاران پرورش اندام به ندرت راجع به مشکلات خود صحبت می کنند اما عوارض جانبی احتمالی عبارتند از : قرمز شدن پوست ,حالت تهوع, سرگیجه سردرد و تاری موقتی چشم ها
معمولا چنین عوارضی بیشتر در خانم ها مشاهده می شود زیرا کلوماید روی استروژن اثر می گذارد و خانم ها بیشتر از آقایان تحت تاثیر چنین خاصیتی قرار می گیرند اگر چه خانم ها از مصرف کلوماید سود می برند اما بهترین روشی که یک خانم را به اهدافش نزدیک می کند دستکاری استروژن و مصرف کلوماید نیست . در صورتی که باز هم لازم باشد خانمی کلوماید مصرف کند تا به اهدافش دست یابد با پدیده تشدید عوارض جانبی مواجه می شود .
در نتیجه چاره ای جز این ندارد که مصرف دارو را قطع کرده و مدتی در آن وقفه ایجاد کند . کلومیفن سیترات تحت نام های تجاری مختلفی در بازار سیاه عرضه می شود . قیمت هر قرص ۵۰ میلی گرمی حدود ۲ تا ۴ دلار تمام می شود البته داروهای ژنریکی مثل کلومیفن سیترات که توسط شرکت آن فارم (Anfarm) یونان تولید می شود اغلب در بازار سیاه وجود دارد و قیمت آن هم بسیار کمتر از بقیه انواع این دارو می باشد . امیفین (Omifin) مکزیکی هم در آمریکا شهرت دارد . تا به حال نوع تقلبی این دارو تولید نشده است . بنابراین اگر در بازار سیاه با کلوماید مواجه شدید خیالتان راحت باشد و آن را خریداری کنید عده زیادی از ورزشکاران هم ترجیح می دهند این دارو را از طریق پست سفارشی تهیه کنند زیرا به اعتقاد آنها هم می توانند اطمینان بیشتری به خرید خود داشته باشند و هم هزینه زیادی تقبل نمی کنند .